Misschien ben je toevallig op deze site terecht gekomen of misschien heb je deze gevonden op internet. Het kan ook zijn dat bv. je ouders je attent hebben gemaakt op deze site en pagina.

 

We proberen hier wat vragen te beantwoorden die vaak bij jongeren en/of kinderen leven. Als je meer of andere vragen hebt, dan kun je uiteraard altijd bellen of e-mailen.

 

Waarmee kunnen wij je helpen? Bijvoorbeeld als je je hieronder in herkent …

  • Je wordt gepest of genegeerd
  • Je bent bang voor iets of je bent bang het niet goed te doen.
  • Je voelt je somber
  • Je denkt dat je niet goed leest of rekent
  • Je bent slim, maar je hebt moeite met leren
  • Je bent onrustig en/of je kunt slecht concentreren
  • Je hebt moeite gesprekken met onbekenden aan te gaan en/of je kunt je lastig in anderen verplaatsen
  • Je besteedt erg veel vrije tijd aan gamen, internet etc.
  • Je hebt iets vervelends zien gebeuren of zelf meegemaakt en je hebt daar steeds last van.

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog is iemand die je helpt bij het oplossen van problemen en daar erg goed in is. Meestal zijn het problemen die al even bestaan en waar je alleen niet makkelijk uitkomt. Bijvoorbeeld: je kunt je moeilijk concentreren, je hebt vaak ruzie, anderen vinden dat je je beter moet gedragen, het lukt niet met leeftijdsgenoten, je voelt je somber, je piekert veel, je doet te weinig of juist veel te veel voor school, je voelt je onzeker, je twijfelt over wie je bent of wat je moet doen, je slaapt slecht, je hebt vervelende dingen meegemaakt enz.

 

Wat doe je bij een psycholoog?

Als je bij een psycholoog komt ga je eerst elkaar leren kennen. Hierna bespreek je wat er aan de hand is. Vaak worden ook vragenlijsten of testjes gebruikt. Als je wilt mag je ouders of iemand anders meenemen, maar je kan ook alleen komen. Als het duidelijker wordt wat er aan de hand is, ga je samen met de psycholoog aan het werk om het probleem aan te pakken. Er kan worden gewerkt met huiswerkopdrachten, tips of trucks, training of gesprekken om jezelf, het probleem en de oplossingen beter te begrijpen.

 

Is het normaal dat je naar een psycholoog gaat?

Ja, sommige jongeren of kinderen hebben (een tijdje) problemen waarvoor ze een psycholoog bezoeken. Vaak ben je zelf niet de oorzaak van een probleem, maar heb je er wel veel last van. Verder kan het zijn dat je een bepaald probleem krijgt omdat het in je familie zit of omdat er iets is gebeurd.

 

Ben je gek als je naar een psycholoog gaat?

Nee, je bent niet gek als je naar een psycholoog gaat. Je bent iemand die het probleem zat is en het wil oplossen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziet een psycholoog door je heen?

Nee, een psycholoog kan niet door je heen kijken. Hij of zij weet alleen wat jij hem of haar vertelt. Een psycholoog heeft wel veel ervaring met problemen en oplossingen waardoor hij of zij dingen beter en sneller begrijpt. Verder mag een psycholoog niets doorvertellen zonder jouw toestemming (zie ook verderop).

 

Hoe vaak moet ik naar de psycholoog?

Dat ligt aan het probleem. Eenvoudige problemen kan je snel oplossen, maar voor moeilijke problemen bestaan vaak geen snelle oplossingen. Onze insteek is om eerst een paar keer met je aan de slag te gaan en steeds te kijken of het helpt. Vaak kunnen problemen vrij snel (ongeveer 5 x) verholpen worden, maar soms kan het langer duren. Soms spreek je elke week af en soms om de 2 weken, afhankelijk van het probleem. Een gesprek duurt telkens één uur.

 

Komen je ouders alles te weten?

Als je 16 jaar bent of ouder, dan mag de psycholoog niets vertellen aan je ouders/voogden zonder jouw toestemming. Ze hoeven ook geen toestemming voor onderzoek of behandeling te geven.

 

Als je tussen 12 en 16 jaar oud bent, dan is toestemming van je ouders/voogden nodig. Jij moet zelf ook toestemming geven om onderzocht of behandeld te worden.

 

Bij kinderen tot 12 jaar is toestemming van je ouders/voogden nodig. Jij hebt recht op informatie op een manier dat je dit goed kunt begrijpen.

 

Komt mijn school alles te weten?

De school (en anderen) krijgt alleen informatie als jij (onder 16 jaar: en/of je ouders) toestemming hiervoor geeft. Vaak is het voor het oplossen van het probleem belangrijk om ook de school te betrekken.